Nábytkársky gigant Ikea predal značku svojej dcére za 75 mld. SEK

11.08.2012 Celý región

Štokholm 11. augusta (TASR) - Švédska nábytkárska spoločnosť Ikea predala svoju značku za 75 miliárd švédskych korún (9,14 miliardy eur) jednej zo svojich dcérskych firiem, čím prvýkrát získala jej značka konkrétnu hodnotu. Informoval o tom tento týždeň švédsky denník The Local.

Ikea oznámila, že jej nadácia Interogo sídliaca v Lichtenštajnsku, ktorú kontroluje zakladateľ nábytkárskej firmy Ingvar Kamprad, predala značku dcérskej spoločnosti Inter Ikea Systems so sídlom v Holandsku.

Cieľom transakcie bola konsolidácia a zjednodušenie firemnej štruktúry. Hovorca spoločnosti Ikea Anders Bylund pre agentúru AFP povedal, že "išlo o internú transakciu, ktorá nemá žiadny externý vplyv, no značka má teraz konkrétnu hodnotu". Podľa odborníkov suma za značku, aj keď sa zdá vysoká, nebola vôbec prehnaná.

Ani pri tejto cene však Ikea nezískala post najdrahšej švédskej značky. Prvé miesto patrí odevnej spoločnosti Hennes & Mauritz, ktorej hodnota značky sa odhaduje na 125 miliárd SEK a medzi svetovými značkami sa radí na 58. miesto. Ikea je v rebríčku 100 najhodnotnejších značiek na 89. mieste.

Informovali o tom agentúry AFP a RIA Novosti.

(1 EUR = 8,2077 SEK)
 

Vyberte región